Om Astana

Astana är en mycket vacker stad, också huvudstad i Kazakstan. Staden växer, och allt fler människor väljer att flytta dit. Staden har idag (2008) dryga 600 000 invånare vilket kan jämföras med år 2003 då antalet enbart var 520 000.

Stadens Historia

Alla städer har ett spännande ursprung, detta gäller också Astana. Från första början var Astana en näst intill obetydligt liten stad. I början på 1820-talet var namnet på staden Akmolinsk, år 1961 döptes den om till Tselinograd. Detta var inte slutet på namnbyten, snarare tvärtom. Efter Kazakstans efterlängtade självständighet ville landets president flytta huvudstaden till Aqmola som i juni år 1997 bytte namn till Astana, vilket fortfarande är stadens fullständiga namn. Den stora anledningen till att man flyttade huvudstaden var för att man ville ha den placerad så nära landets mitt som var möjligt, men den mest betydliga anledningen var för att man ville ha staden längre bort från gränserna till Kina. Andra hävdar också att presidentens storhetsvansinne också kan ha varit en bidragande orsak.

Geografi

Staden har en intressant geografi. Astana ligger mitt i Kazakstan, en av de få huvudstäder som ligger så centralt sett till landets karta. Staden tillhör en ekonomisk zon inom provinsen Aqmola. Centralt beläget kan man också stöta på floden Isjim, floden är ungefär 250 mil lång. Isjim har gjort Astana till en mycket attraktiv stad i och med det att floden har bidragit med en mängd vackra platser utmed flodens kant.

Klimatet i Astana är typiskt asiatiskt, detta innebär att man har kalla vintrar med en medeltemperatur mellan -19 och -3 grader Celsius växlat med sommaren då medeltemperaturen ligger runt 20 till 26 grader Celsius. Detta innebär att man kan locka till sig turister under sommaren eftersom klimatet är helt fantastiskt under årstiden.

Kultur

Astana är en stad som är drivet med hjälp av en President som är vald av folket. Ekonomin är ojämn och snedfördelad, i vissa delar av staden kan man se stora fina byggnader som symboliserar att en rikedom råder. Bakom dessa byggnader, stora som skyskrapor råder en total motsats än vad man tror. Fattigdom och brist på mat är ett stort problem för en stor del av stadens befolkning. Klyftorna är stora och man märker stor skillnad mellan de allra rikaste och de allra fattigaste. Det är främst de administrativa tjänsterna som är stadens största inkomstkällor.

Data om Astana

Land: Kazakstan
Höjd över havet: 4 m (13 ft)
Areal: 710 km²
Befolkningsmängd: 571000
Tidszon:UTC+6
Koordinater: 51°10?N 71°25?E

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − tre =